Skip to content Skip to footer

Start-Up Nation 2024: Avantaje și Șansele de Finanțare

Modificările aduse procedurii Start-Up Nation 2024: Coduri CAEN

Programul Start-Up Nation 2024 vine cu o serie de modificări importante, inclusiv o nouă grilă de punctaj și criterii de departajare care influențează șansele de succes ale aplicanților. Printre aceste schimbări se numără și introducerea unei liste de coduri CAEN eligibile, pentru care se acordă punctaje diferite.

Codurile CAEN punctate: Cât de uzuale sunt?

Statisticile arată că, între 1992 și 2025, 181.180 firme s-au înființat pe codurile CAEN eligibile pentru Start-Up Nation. Acest număr reprezintă 19,62% din totalul firmelor înregistrate în România în aceeași perioadă.

Cu toate acestea, multe dintre codurile CAEN regasite în lista sunt foarte rar întâlnite, ceea ce sugerează că doar un număr mic de antreprenori vor putea beneficia de punctajele acordate pentru aceste activități. Cele mai uzuale coduri din listă sunt:

  • Fabricarea pâinii și produselor de patiserie (1071) – 18.697 firme înființate.
  • Fabricarea de mobilă (3100) – 14.378 firme.
  • Fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (1421) – 12.263 firme.
  • Fabricarea construcțiilor metalice (2511) – 10.316 firme.
  • Fabricarea articolelor de îmbrăcăminte pentru lucru (1423) – 8.673 firme.

Vizualizarea datelor

Graficul de mai jos arată distribuția celor mai frecvente coduri CAEN punctate în funcție de numărul firmelor înființate:

Se poate obține punctajul maxim?

Deși există coduri CAEN care primesc 10, 15 sau 20 de puncte, este puţin probabil să fie proiecte la început de drum care să obţină cele 100 de puncte. Majoritatea proiectelor vor ajunge la 90p sau 80p, ceea ce este suficient pentru a obține finanțarea.

Este important să ne concentrăm pe maximizarea celorlalte criterii esențiale din grilă, cum ar fi:

  • Crearea și menținerea locurilor de muncă.
  • Ponderea investiției în echipamente și utilaje.
  • Cofinanțarea asigurată de beneficiar.
  • Statutul de debutant în afaceri.

Descarcă baza de date care a stat la baza analizei realizate de echipa Kloth Invest

Concluzie

Deși lista codurilor CAEN eligibile poate părea un criteriu restrictiv, realitatea este că șansele de finanțare rămân ridicate dacă antreprenorii își optimizează strategiile și se axează pe criteriile care contează cel mai mult în grilă.

Dacă vrei să te asiguri că proiectul tău este eligibil și că maximizezi șansele de succes, echipa noastră te poate ajuta cu analiza și pregătirea dosarului.

Citeşte aici detalii despre program.

Te invităm să ne contactezi pentru o consultanță gratuită și pentru a te asigura că eşti pregătit să beneficiezi de toate oportunitățile disponibile. Pentru consultanţa gratuită accesează acest link, iar dacă nu ai toate documentele. poţi opta pentru o consultanţă 1 la 1.


Ne poți vizita site-ul aici: https://klothinvest.ro.

Scrie un comentariu