Skip to content Skip to footer

Finanțări 2025: Startup Nation rămâne, Femeia Antreprenor dispare

Finanţare IMM pentru programe româneşti în 2025

Bugetul de stat pentru 2025 conturează finanțările disponibile pentru antreprenori prin Ministerul Economiei. Startup Nation beneficiază de finanțare integrală, însă programul „Femeia Antreprenor” nu are alocat un buget în acest an.

Ministerul Finanțelor a finalizat proiectul bugetului de stat pentru 2025, iar Guvernul l-a adoptat sâmbătă, 1 februarie, înainte de a-l trimite Parlamentului pentru decizia finală asupra alocărilor.

Deși schița actuală este provizorie, ea oferă o imagine clară asupra programelor de sprijin pentru antreprenori gestionate de Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului.

1. Startup Nation 4 și plățile restante

În bugetul pe 2025 sunt alocate 315 milioane de lei pentru plățile restante către antreprenorii din Startup Nation 3 (2022-2023). De asemenea, figurează credite de angajament de 213 milioane de lei. Acestea ar putea fi transformate în fonduri prin rectificare bugetară în a doua jumătate a anului.

Pentru Startup Nation 4, lansat în 2024, sunt prevăzute credite de angajament de 346,7 milioane de lei. Astfel, este permisă semnarea noilor contracte, acoperite și de credite bugetare în aceeași sumă pentru plăți.

Programul, estimat la 450 milioane EUR, este finanțat din fonduri europene prin Programul Educație și Ocupare 2021-2027, cu necesar de cofinanțare de la bugetul de stat. Pe lângă granturile de 250.000 de lei pentru beneficiari, fondurile acoperă și costurile pentru furnizorii de cursuri antreprenoriale.

2. Femeia Antreprenor – buget pentru semnarea contractelor din trecut

În buget, programul național pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale în rândul femeilor manager din IMM-uri are alocate 220 de milioane de lei. Acestea sunt sub formă de credite de angajament, dar fără credite bugetare. Acest lucru permite semnarea contractelor de finanțare, însă plățile efective depind de conversia angajamentelor în credite bugetare, prin rectificare bugetară.

Cel mai probabil, fondurile vor acoperi plăți restante, însă acestea nu vor putea fi efectuate decât după rectificarea bugetară. Numai pentru ediția 2024 sunt necesare 200 de milioane de lei, iar proiectele antreprenoarelor încă nu au fost evaluate. Mai sunt datorii și către beneficiarii ediției 2022, care se află în etapa de verificare a deconturilor și efectuare a plăților.

Lipsa unor credite de angajament suplimentare indică faptul că în 2025 nu este planificată o nouă sesiune de înscrieri. Autoritățile prioritizând plățile restante. Există posibilitatea ca, printr-o rectificare bugetară, să fie alocat un buget pentru o nouă ediție, deși șansele sunt reduse din cauza constrângerilor financiare.

3. ConstructPlus – 750 milioane lei, credite de angajament

Programul ConstructPlus, destinat sprijinirii producătorilor de materiale de construcții, are alocate în bugetul pe 2025 credite de angajament de 750 milioane lei, fără fonduri pentru plăți efective.

Execuția pe 2024 arată zero lei cheltuiți, astfel fondurile din 2025 vor fi folosite pentru semnarea contractelor cu firmele selectate în urma sesiunii din 2024. Plățile propriu-zise vor putea fi realizate doar după aprobarea unor credite bugetare prin rectificare.

Lipsa unor credite de angajament suplimentare pentru 2025 sugerează că Guvernul nu intenționează, cel puțin în prima jumătate a anului, să deschidă o nouă sesiune de înscrieri în cadrul ConstructPlus.

4. Microindustrializare 2025: bugetul prevăzut în proiect

Programul național de microindustrializare are prevăzute pentru 2025 10 milioane de lei în credite bugetare și 50 de milioane de lei în credite de angajament.

Pentru ediția 2023-2024, bugetul a fost de 50 milioane de lei, însă pentru efectuarea plăților erau necesare credite bugetare. În schița de buget pe 2025, cele 50 de milioane de lei sunt alocate sub formă de credite de angajament. Aceste credite vor putea fi convertite în plăți prin rectificare bugetară, din semestrul al doilea.

Totodată, 10 milioane de lei sunt alocate în 2025 pentru o nouă ediție a programului, sub sloganul „Fabricat în România”. Obiectivele sunt: 500 de acționari/asociați anual care își dezvoltă abilități antreprenoriale și digitale și 500 de locuri de muncă anual.

Abordarea mai bună ar fi fost alocarea inversă a fondurilor: credite de angajament pentru 10 milioane de lei și credite bugetare pentru 50 milioane de lei. Rămâne de văzut cum va arăta bugetul final, săptămâna viitoare.



5. Programul Comerț-Servicii: propunerea de buget

Ca și programul de Microindustrializare, cel pentru dezvoltarea activităților de comercializare a produselor și serviciilor de piață are alocate 10 milioane de lei în credite bugetare. În plus, sunt prevăzute 50 de milioane de lei sub formă de credite de angajament.

În proiectul de buget pentru 2025, programul este estimat la 10 milioane de lei, având obiectivele de a dezvolta abilități antreprenoriale și digitale pentru 500 de acționari/asociați anual și de a crea 500 de noi locuri de muncă în economia românească.

Ediția anterioară a programului Comerț-Servicii (2023-2024) a avut un buget de 50 de milioane de lei, însă pentru efectuarea plăților către antreprenori era necesar să se aloce credite bugetare. În schimb, pentru 2025, cele 50 de milioane de lei sunt credite de angajament, care vor putea fi transformate în plăți prin rectificare bugetară în a doua jumătate a anului. Programul 2023-2024 a oferit ajutoare de până la 50% din cheltuielile eligibile, cu o limită de 500.000 lei din valoarea unui credit de investiții solicitat pentru cheltuieli eligibile de minimum 250.000 lei.

6. Creșterea competitivității produselor industriale românești

Programul pentru creșterea competitivității produselor industriale românești are un buget de 5,2 milioane de lei.

Acesta va continua să acorde ajutoare de minimis pentru susținerea dezvoltării sustenabile a întreprinderilor din sectorul industriei prelucrătoare, prin proiecte care vizează:

  • Adaptarea reglementărilor privind standardizarea pentru a facilita implementarea tehnologiilor Industriei 4.0 în România, inclusiv modele comune de date, protocoale și interfețe, și interconectarea transparentă, sigură și fiabilă a dispozitivelor hardware;
  • Implementarea și certificarea sistemelor de management (calitate, mediu, sănătate și securitate, răspundere socială, securitatea informațiilor, etc.);
  • Modernizarea, dotarea și acreditarea laboratoarelor existente de analize și calibrare, precum și atestarea voluntară a produselor.

7. Program-mamut pentru digitalizare – buget de 2,6 miliarde lei

Bugetul MEDAT include un program amplu, „Sprijinirea transformării digitale a societății și economiei”, axat pe digitalizarea administrației publice și pe susținerea huburilor de inovație pentru firme private.

Pentru acest program sunt alocate 2,6 miliarde lei credite de angajament și 2,4 miliarde lei credite bugetare. Obiectivele vizează modernizarea administrației, creșterea eficienței prin digitalizare, stimularea inovației și dezvoltarea competențelor digitale.

Se mai urmăresc sprijinirea IMM-urilor în procesul de digitalizare, formarea funcționarilor publici pentru implementarea e-guvernării și instruirea digitală a grupurilor vulnerabile. Mediul privat va beneficia de finanțare pentru dezvoltarea și extinderea Hub-urilor de Inovare Digitală.

8. Program de incoming: sprijin pentru firmele care aduc turiști străini în România

Programul de sprijin pentru agențiile de turism care aduc turiști străini în România are un buget de 5 milioane lei.

Anterior, firmele beneficiau de 40 euro per turist pentru sejururi de minimum 4 nopți, plus 2 euro/noapte suplimentară.

9. Incubatoare tehnologice si de afaceri

Programul sprijină înființarea a 10 incubatoare de afaceri pentru studenți în universități, în parteneriat cu autorități locale și companii. Obiectivele includ dezvoltarea abilităților antreprenoriale și digitale pentru 500 de studenți anual și crearea a 500 de locuri de muncă.

Programe naționale nebugetate pentru MEDAT:

Programul SME Eco-Tech nu se regăsește în schema de buget a MEDAT, deși anul trecut Ministerul Finanțelor și Ministerul Economiei anunțaseră că îl pregăteau pentru 2025, cu un buget de 289 milioane lei din fonduri elvețiene.

De asemenea, programul Accelerare a dezvoltării IMM nu figurează în proiectul de buget, ceea ce înseamnă că nu este prevăzută o nouă sesiune de înscrieri pentru 2025.

CLICK AICI PENTRU A VEDEA LISTA PROGRAMELOR FINANŢATE ÎN 2025

Dă click pe următorul link pentru a vedea mai multe detalii despre Programul Start-Up Nation, publicate pe site-ul nostru.

Te invităm să ne contactezi pentru o consultanță gratuită și pentru a te asigura că eşti pregătit să beneficiezi de toate oportunitățile disponibile. Pentru consultanţa gratuită accesează acest link, iar dacă nu ai toate documentele. poţi opta pentru o consultanţă 1 la 1.


Ne poți vizita site-ul aici: https://klothinvest.ro.

Scrie un comentariu