Vedeta pe plan mediatic din randul Fondurilor Europene este de departe programul Start-up Nation. Un program ce s-a desfasurat cu succes pe mai multi ani avand mii de beneficiari si cu alocari bugetare semnificative.
Programul lansat pentru anul 2022 prevede o finantare de 200.000 lei nerambursabili pentru crearea a 2 locuri de munca si 100.000 lei pentru 1 loc de munca, cu o cofinantare de 5%-15%.
Firma nu trebuie sa fie infiintata inainte de 01.01.2021 si poate fi infiintata chiar inainte de depunerea propriu-zisa a proiectului, iar codul CAEN ales trebuie sa se afle in lista de activitati acceptate.
Aceasta linie de finantare se bucura de un real succes deoarece este una dintre liniile care se adreseaza si persoanelor fizice care doresc sa isi infiinteze o firma si au nevoie de o finantare nerambursabila inca de la inceput de drum.
Programul este impartit pe doua Piloane:
- Pilonul I – Start-up Nation Romania
- Pilonul II – Start-up Nation Diaspora
Primul se adreseaza persoanelor juridice infiintate de catre persoane ce au domiciliul stabilit pe teritoriul Romaniei, iar cel de-al doilea se adreseaza antreprenorilor romani din strainantate.
Astfel, se promoveaza dezvoltarea mediului de afaceri autohton dar si revenirea in tara a conationalilor pentru a putea relua si pentru a putea sa-si imbunatateasca traiul in tara lor.
Lista codurilor CAEN se imparte in coduri prioritare care obtin 20 de puncte – Activități de producție și industrii creative cu o pondere în cifra de afaceri totală ≥ 1%, coduri CAEN care obtin 15 puncte si au ponderea cuprinsa intre 0,1% si 1%, coduri CAEN care obtin 10p si care au ponderea pana la 0,1% din cifra de afaceri totala, precum si cateva coduri CAEN neeligibile folosite in domeniul agriculturii primare, silvicultura, exploatare forestiera, etc.
La capitolul cheltuielilor eligibile putem vorbi despre o multitudine dintre care amintim doar:
- Echipamente tehnologice;
- Sisteme specifice in scopul obtinerii unei economii de energie;
- Mijloace de transport;
- Mobilier, aparatura birotica si sisteme de protectie;
- Pachet digital;
- Consultanta.
De la finantare se exclud cateva categorii de achizitii dintre care amintim doar:
- Sistemele de minare/stocare pentru criptomonede;
- Active achiziționate în sistem de leasing, second-hand (toate achizitiile trebuie sa fie noi);
- Nu se finanțează cheltuielile aferente activităților de astrologie și spiritism;
- Activitățile agricole.
Aceasta este deja a treia editie a Programului Start-up Nation avand rezultate reale, benefice mediului de afaceri romanesc si asupra ecomoniei tarii, avand criterii de eligibilitate usor de indeplinit iar procedura este una simplificata, reprezinta o reala oportunitate pentru tine si afacerea ta.