Programul Femeia Antreprenor se adreseaza exclusiv femeilor care sunt asociati ce detin cel putin 50% dintre partile sociale/actiuni ale firmei in cazul intreprinderilor pentru care se solicita finantarea.
Antreprenoarele vor putea obtine fonduri nerambursabile de pana la 200.000 de lei, bugetul total al programului fiind de 197 de milioane de lei care a fost majorat datorita cererii mari cu inca 40 de milioane.
Initial acesta avea alocat un buget de doar 157 de milioane de lei, insuficient pentru succesul pe care l-a inregistrat acest program in ceea ce priveste depunerea dosarelor. Un program laudabil ce vine intr-un moment in care domeniul antreprenoriatului la noi in tara este in plina dezvoltare si unde balanta inclina foarte mult in dreptul barbatilor, ca numar. Astfel, el vine pentru a avansa principiul de egalitate de sanse in acest mediu si de echilibrare a numarului de antreprenori femei si barbati.
Pana la finalul implementarii ce se doreste a fi multianuale a Programului, pana la finele anului 2027 se estimeaza acordarea unui ajutor de minims unui numar de 5.000 de beneficiari, insa estimarile doar pentru aceasta sesiune de depuneri se ridica la peste 5.000 de proiecte depuse in vederea finantarii.
Se doreste astfel si cresterea numarului locurilor de munca nou create, fiind facuta diferenta pentru crearea si mentinerea unuia (finantare de 100.000 de lei/beneficiar) sau pentru doua locuri de munca astfel create (200.000 de lei/beneficiar). Finantarea din fonduri proprii este de minim 5% dar pentru un punctaj maxim, de 20 de puncte este nevoie de o cofinantare de peste 15% din valoarea eligibila a proiectului.
La fel ca si in cazul Programului Start-UP Nation, categoria de cheltuieli eligibile este una foarte cuprinzatoare. Merita sa fie mentionate urmatoarele tipuri de investitii:
- Echipamente tehnologice (in care se incadreaza si vehiculele 100% electrice)
- Instalatii si echipamente ce au ca scop economia de energie sau sistemele ce utilizeaza surse regenerabile de energie (panouri solare sau fotoboltaice)
Mijloace de transport - Achizitii spatii de lucru, de productie sau de prestari de servicii si comert
- Mobilier, aparatura birotica
- Salarii si utilitati
- Pachete digitale
- Consultanta
fiind excluse doar urmatoarele tipuri de investitii ce sunt neeligibile in cadrul Programului:
- Sistemele de minare/stocare pentru criptomonede.
- Cheltuielile aferente activităților de astrologie și spiritism, inclusiv on-line, servicii personale de tipul: servicii de escortă, servicii de stabilire a întâlnirilor, video chat, servicii ale agențiilor matrimoniale, video chat on-line pentru consiliere matrimonială și psihologică, site-uri de matrimoniale.
- Cheltuielile privind avizele sau alte taxe, ambalarea, transportul, punerea în funcțiune, montarea, manopera și instruirea personalului pentru utilizarea echipamentelor/ utilajelor
- Pentru activele achiziționate în sistem de leasing, second-hand și cele care au constituit obiectul unei subvenționări/finanțări nerambursabile din alte surse.
De asemenea, exista 4 categorii de coduri CAEN care, in functie de ponderea in cifra de afaceri totale, primesc puntaje diferite – 20, respectiv 15 si 10. Exista si coduri CAEN neeligibile precum cele care se refera la activitati de agricultura primara (cultivare de cereale, fructe, cresterea animalelor, pasarilor), silvicultura, exploatare forestiera. Acest program reprezinta o oportunitate importanta pentru tine, pentru a-ti putea dezvolta afacerea si ideea, intr-un mediu in care inca predomina barbatii, avem nevoie de femei puternice.